Velkommen til ekornhjelpen
Om Ekornhjelpen
Ekornhjelpen ble etablert våren 2019 og er basert på frivillig arbeid. Vi bistår med hjelp til selvhjelp, slik at de ekornene som ikke klarer seg selv, får den bistanden de trenger inntil de kan slippes ut.
Ekornhjelpen er registrert i Frivillighetsregisteret.
Styret består av Sherri Skaar, Stine Suserud og Gro Setereng Scheel.
Kontakt
Den beste måten å kontakte oss på er via vår Facebook-side, der er vi flere som håndterer alle henvendelsene. Vi jobber frivillig med dette og svarer så snart vi kan. Om et ekorn er skadet eller det er stor fare for at det blir det kan du ringe oss. Stort sett får du rask hjelp.
For deg som har bestemt deg for å være fosterhjem for et ekorn du har funnet, ber vi deg om å lese det som er på disse sidene FØR du kontakter oss.
Donasjon
Hvis du vil hjelpe oss ved å donere penger, kan du gjøre dette via
Vipps 70 10 79 eller
benytte kontonummeret vårt 1506.60.42593
Som en frivillig organisasjon er vi avhengige av donasjoner, Grasrotandelen og medlemmer.
Pengene vi får inn går uavkortet til vårt arbeid for ekorn. Formålet er å bidra til å øke ekornbestanden, hjelpe enkeltindivider som er skadet, syke og/eller trenger støtte for å overleve før de slippes tilbake i naturen. Alle ekornene trenger fór, medisiner og oppfølgning. Enkelte ekorn har behov for veterinærbesøk.
Medlemskap
Om du ønsker å bli medlem betaler du inn beløpet på kontonummer 1506.60.42593
Merk kommentarfeltet med navn, adresse og gjerne e-postadresse hvis du har.
Du kan velge mellom 2 medlemskap:
Enkeltmedlemskap: kr 200,-
Familiemedlemskap: kr 300,-
På mobil: Du kan åpne følgende pdf i Vipps og betale på den måten, du bestemmer selv summen.
– Tusen takk for støtten! –
Grasrotandelen
Desverre kan du ikke støtte oss via Grassrotmidler enda
Hvordan kan vi hjelpe deg?
Når en ekornunge mister moren sin, er den i desperat trøbbel. Den beste sjansen for å overleve vil være at en redningsmann som deg finner noen med erfaring som kan hjelpe ekornet tilbake til naturen, når den er stor nok til å klare seg selv. Ekornhjelpens fosterhjem er frivillige som får veiledning og som oppsøker veterinær om ekornet trenger hjelp.
Ekorn er sosiale dyr og egner seg absolutt ikke som kjæledyr, det er i tillegg ikke lov til å ha ville dyr som kjæledyr. Siden ekorn er sosiale dyr bør de ikke oppdras alene, men aller helst være sammen med andre på sin egen alder. Er aldersforskjellen for stor kan det fort bli for røft for de minste.
Vi har fosterhjem i store deler av landet, men det kan ta timer å få på plass noen som kan bistå deg.
Er det virkelig en morløs unge?
Når folk finner ekornunger, enten det er med åpne øyne eller så små at de ikke har åpnet øynene så er gjerne årsaken en av følgene:
Moren er fanget eller drept
Redet er oppdaget eller ødelagt, det kan være vær og vind, noen som hogger treet. Ungene kan bli funnet på bakken i eller utenfor redet.
Av og til bestemmer ekornmoren seg for å flytte ungene fordi hun finner redet de har for uttrykt, av og til mister hun en av ungene under flyttingen.
En kråke eller katt kan ha angrepet redet.
Et kjæledyr kommer hjem med en ekornunge, gjerne forårsaket av et av punktene over.
Det første scenariet betyr at ungene er foreldreløse og i umiddelbar, ofte desperat behov for hjelp. Unger som ikke har åpnet øynene vil være dehydrert og sulte, vanligvis etter å ha ventet på moren sin i en dag eller mer før de åler seg ut av reiret. Litt eldre unger med øynene åpne nærmer seg og følger gjerne etter mennesker, til og med klatrer opp et buksebein. Ekornbabyer er avhengige av moren sin i lang tid, og avvenner gradvis etter omtrent 8 uker og blir liggende hos mor til 12 ukers alder. Så en bustede liten 6 uker gammel, ekornunge, med åpne øyne, selv om den er mobil, er fremdeles helt avhengig av mor eller en fostermor.
I det andre og tredje scenario, (men bare noen ganger fjerde og femte) kan de unge fortsatt gjenforenes med moren sin, så lenge de ikke blir skadet (med mindre skaden er overfladisk). Én ting å merke seg er at unger som har åpnet øynene og har vært i frykt- og flukt-modus i kun noen timer, i stedet for dager og mamma fremdeles er i nærheten, kan være mer på vakt enn i det første scenariet, og det er lite sannsynlig at den oppsøker folk, fordi de ikke er helt desperate enda.
Årsaken til at det fjerde og femte scenariet bare sporadisk fører til et gjensyn med moren er at rovdyr ofte blir tiltrukket av ubevoktede reir med ekornunger, der moren allerede har forsvunnet, eller rovdyret selv har forårsaket en skade. En skadet ekornunge skal ikke returnereres til sin mor.
Merk at ekorn som er tatt av katt stort sett ser helt fine ut, men oftest har store indre skader og det eneste humane er avliving.
Vær forsiktig med å "skape" foreldreløse ekornbarn
Før du griper inn etter en av de overnevnte scenarioene må du observere en stund for å se om ekornmammaen er i nærheten. De aller minste har ikke lang tid på seg før de blir for kalde og dør.
Vær også oppmerksom på at du ikke selv forårsaker scenario to og ødelegger et rede på eiendommen din.
Ekorn velger varme beskyttede steder å ha unge sine, noen ganger i og rundt boligene våre. Babyekorn blir ofte "gjort" foreldreløse når huseiere rydder i takrenna eller gjør vedlikehold på taket, eller leier inn firmaer som driver med skadedyrbekjempelse for å fjerne moren.
Den beste løsningen for alle er å la ekornmoren være "fredet" i en periode på noen uker - hun vil selv flytte ungene sine når de blir mobile og begynner å dra ut av redet.
På det tidspunktet er det trygt å gjøre reparasjoner slik at situasjonen ikke gjentar seg.
Dersom du har funnet veldig små babyer, med snau eller ingen pels og lukkede øyne, og redet er blitt ødelagt eller moren ikke kommer frem til dem, kan det hende at hun ikke har muligheten til å flytte ungene andre steder.
Hun har kanskje ikke et annet reirsted som er trygt og varmt nok til å holde liv i de skjøre ungene sine. Har du kommet i skade for å blokkere ekornmammas tilgang til rede, må du så snart som mulig og så skånsomt som mulig gjenopprette tilkomstveien, i håp om at moren vil kunne fortsette å ta seg av ungene. Eldre, bevegelige og fullt utstyrte unger er mer hardføre, og det er mer sannsynlig at moren har et alternativ reirsted som vil være tilstrekkelig for dem i en nødsituasjon - og hun vil ofte velge å flytte eldre babyer.
MERK: Hvis moren fortsatt er der, vil hun ta tilbake ungene sine, gitt at hun har muligheten, selv om du har berørt dem. Hun vil hente dem, en om gangen, og føre dem i sikkerhet, forutsatt at hun har et trygt og varmt nok rede å flytte dem til.
Jeg blir forfulgt av en ekornunge
Å være redd for mennesker er en til dels instinkt, delvis lært oppførsel for ekorn. Babyekorn som kan gå, men er alene, vil ofte overvinne frykten og henvende seg til mennesker. De er kjent for å følge etter folk eller klatre opp en persons ben. Det er et interessant, utrolig hjertevarmende fenomen, men det viser også hvor desperat ungen er. Hvis de er villige til å henvende seg til deg for mulig hjelp, har de tilsynelatende vært alene en god stund. Selv om den er seks uker gammel, er en ekornunge avhengig av moren til den er omtrent 12 uker gammel.