Førstehjelp

Sjekk for skader

På et trygt sted, med godt lys - i for eksempel et lite vaskerom, pakker du babyen ut og sjekker den for skader. Det er nyttig å ha noen flere rene hvite kluter eller bommulspads. Vask med varmt vann og sjekk om du kan se noe blod, samt for å rense vekk skitt. 

På dette stadiet er det viktig at det er en voksen som vurderer ekornet, i et stille rom uten barn eller kjæledyr er til stede. 

Vaskekluten skal vris ut i lunkent vann og deretter klappe forsiktig på hele ekornet, men spesielt på magen og tissen til ungen for å etterligne at moren slikker babyen ren . 

Forsøk å bruke en lett klut som de som brukes til menneskebabyer, slik at du kan føler huden gjennom kluten. Jobb sakte og ta deg god tid, så vil det roe babyen og gjøre undersøkelsen enklere.

Brudd?

Når det gjelder skader å se etter: Fall kan føre til ødelagte ben og skader på hode eller rygg. Veldig unge spedbarn vil være naturlig svake, så det kan være vanskeligere for deg å skjønne at den er skadet, men sjekk at beina holdes i riktig stilling, ikke er vridd eller slapp. Eldre unger med øynene åpne skal bruke alle fire ben, og holde halen opp litt. 

Forsøk å klemme hver pote og halen lett, hvis babyen kan føle berøringen vil den trekke seg unna. 

Ekorn tatt av katter kan ha åpenbare skader og noen ganger bare punkteringssår som er nesten usynlige, og fordi kattens klør og tenner bærer en bakterie som er dødelig for små dyr som ekorn, bør ekornunger settes på kurs antibiotika med en gang om det er håp at den skal klare seg. 

Vi har desverre dårlig erfaring med ekorn tatt av katter, de har gjerne store indre skader, og vi mener det mest humane er en rask avliving hos dyrlege.

En skadet unge er ikke en kandidat å returnere til sin mor - ta den med til veterinær for en vurdering. De har plikt til å bistå skadede ville dyr og det koster ikke deg noen ting, veterinærene får dekket sine kostnader.

Ungen trenger varme

Bruk en myk klut for å hente ungen. Pakk den inn tett inn i kluten, tett, hodet og alt, og la den roe seg ned og bli varm ved å holde den i hendene. Du vil ha den helt oppvarmet, til din egen kroppstemperatur. Ekornmoren ser ikke ut til å ta til seg en baby  hvis kroppstemperaturen ikke er normal, og babyene avkjøles raskt når de mister den isolerende beskyttelsen av reiret. Det gjelder  spesielt for vårkullene når temperaturen utenfor kan være ganske kald.

Hvis det er mer enn en baby, eller det er veldig kaldt, må du legge dem i en liten boks med flere lag med myke kluter eller hamsterull, mens de varmes opp. Pass på at du bruker kluter uten snorer, hemper eller annet som ungene kan bli kvalt av.

Sett de på et varmt sted eller bruk varmelampe om du har. Du kan også fylle en engangshanske eller flaske med kroppsvarmt vann, men pass på når den begynner å kjøle seg ned at du tar den bort.

Forsikre deg om at det er nok plass i boksen til at de kan vrikke bort fra varmekilden, eller til den delen av boksen som ikke er varme. Dekk dem helt til med myke kluter. Lukk boksen, siden små babyer kan kravle seg ut, men sørg for god tilgang til luft. Plasser esken på et varmt, mørkt og rolig sted, og sjekk dem ofte, inntil de har fått opp kroppsvarmen, ca hvert 10. eller 15. minutt.

Når du rengjør babyen, må du være spesielt oppmerksom på ansiktet og sjekke tørket blod i nesen og munnen for å sikre at den lett kan puste. 

Tisse-hjelp

Vær også oppmerksom på underlivet - prøv å se om babyen tisser når den forsiktig stimuleres med den myke, varme kluten eller en Q-spiss eller bommulspad, og merk fargen på urinen. På gutta stimuleres penis - en liten nubbe omtrent 1 cm over anus, mer på magen; på jentene stimulerer den lille knollen veldig nær anus. Stimuler et helt minutt eller to ved å bruke lette fjærete streker, eller til den gjør fra seg. Pass på at dette ikke gjøres for hardt og lenge slik at den blir sår.

Ungen er helt avhengig av dette for å klare å gjøre fra seg, så ritualet med å klappe forsiktig rundt magen må gjøres etter hver mating.

Hvis en hannekorn ikke begynner å urinere minst en liten mengde i løpet av et par minutter, må du se etter en hovnet penis. Babyekorn suger på en hvilken som helst brystvorteaktig knopp og det kan noen ganger føre til at en brors penis svulmer og får stivnet spytt og melk. Hvis dette er tilfelle, fukt penis i varmt vann for å myke opp det som har stivnet. Du kan deretter tørke av  med vaskekluten og la se om den får tisset.

Hvis babyen har vært alene i en lang periode, kan urinen være mer brun enn klar, noe som viser graden av dehydrering.

Fjern parasitter

Fjern eventuelle ytre parasitter du ser (lopper, flått), og eventuelle flueegg. Flueegg er hvite flekker som vil feste seg til pelsen eller inni og rundt sår, øyne, ører, nese, munn eller kjønnsorganer - klekket egg er bittesmå hvitaktige larver. Hvis det er mange slike parasitter, er det en god indikasjon at moren har savnet i flere dager - og i så fall må du bade babyen forsiktig i  varmt vann med litt utvannet oppvaskmiddel for å bli kvitt parasittene. En gammel tannbørste vil hjelpe deg med å løsne klebrig flueegg. Tørr og varm babyen grundig etter badet.

Pippette kjøpes på apoteket

Sprøyter kjøpes på apoteket

Rehydrering

Rehydrering er ofte viktigere enn mat i løpet av den første omsorgsdagen. Du kan blande 1 dl vann, 1 spiseskje sukker og 1 knivsodd salt og mate det til ekornet med en sprøyte. Gem pulver er mer effektiv enn vannblandingen, så hvis du har det hjemme, bruk det. 

En fôringssprøyte uten nål, men en åpen, kjegleformet topp. Det brukes ofte til å administrere orale flytende medisiner til dyr. Du kan dyppe toppen i væsken, trekke tilbake i stemplet for å fylle sprøyten og deretter trykke stemplet sakte for å dryppe litt inn i ekornets munn. 

For å hjelpe ekornet med å drikke, plasser den oppreist i sittende eller i stilling eller som om den sto på bakbenene. Du kan gjøre dette ved å montere et teppe eller et håndkle rundt det eller holde det i hånden. Du vil ikke gi den væske som ligger på ryggen, da den kan drukne og kveles. Hvis babyekornet er spesielt vinglete, kan det hende du må holde den for å holde den i ro. Det kan også være nyttig å bruke bomullshansker når jeg håndterer ekornet og for å unngå å vaske dem med mindre de blir tilsmusset med mat. Hanskene vil absorbere ekornets duft og hjelpe den til å føle seg trygg og rolig.

Administrer væsken sakte. Et ekorn som drikker for fort kan få væske i lungene og kveles,  samt få væske i nesegangene. Hvis væsken begynner å komme ut av nesen, snur du den opp ned og lar væsken renne helt ut gjennom nesen i stedet for å strømme ned i lungene.

Du vil gjerne gå sakte med det første, da babyekornet kan være for svakt til å svelge mye om gangen. Det kan også være for lite til å drikke veldig mye under ett møte, så fortsett å tilby væsken omtrent hver halve time. Etter hver drikkeperiode eller minst en gang i timen, stimulerer ekornens kjønnsorganer på nytt. Når urinen virker lys gul eller klar, kan du gå videre til mer næringsrik mat.

Rengjør babyens ansikt og nakke med en våt, varm klut etter hver drikkeperiode, da salt og sukkervann kan etterlate en klissete rester.

Gjenforening med ekornmamma

Ekornungen skal IKKE gjenforenes med mamma hvis den:

Hvis du tror moren fremdeles er i nærheten, og du forsøke å gi  unge tilbake til henne, vær  tålmodig og årvåken. Plasser dem så nært der du fant dem eller hvor du vet at reiret skal være. Moren vil ikke se etter dem noe annet sted. Følg nøye med fra avstand. Ikke dekk dem til, eller legg dem i en åpen kasse. De må legges slik at hun kan se dem. 

Her har vi kun et kort tidsrom å handle på, ellers blir ungene for kalde. Bruk gjerne en ullue og legg den på en varmeflaske. Varmeflasken må fylles opp på nytt etter noe tid. Husk at moren ikke vil hente kalde unger, da hun nok anser at håpet er ute for ungen. Om moren kommer og sjekker, kan det være at hun må ordne nytt rede og blir borte i  lang tid før hun kan hente dem. Hun kan også bare være engstelig, forsiktig og redd. Hun kan plukke opp og flytte bare en baby av gangen, så noen ganger vil prosessen ta tid. Ikke la dem være uovervåket eller ute etter mørke, siden ekorn bare er aktiv i dagslys. De vil dessuten være sårbare for rovdyr, spesielt etter mørke. Hvis moren har tatt en eller flere av babyene, ta med resten hjem når det mørkner. Pass på de over natten, og prøv igjen tidlig neste morgen. Du kan prøve en tredje dag også, men etter det er det lite sannsynlig at moren fortsatt er i området.

Er det flere søsken som trenger hjelp?

Hvis du finner at ett ekorn er foreldreløst, kan det ha søsken som også trenger hjelp, så fortsett å sjekke området ofte, i en uke eller mer. Sommeren 2019 fikk ett kontor i Bærum besøk av en og en unge, gjennom en hel uke. 

Dersom ekornungen trenger å bli i fosterhjem, les mer på siden om Omsorg.