Bestemme alder og kjønn

Hvor gammel er ekornet?

Nyfødt

5 uker, kan ikke sitte enda

7-8 uker og veldig aktiv

12 uker og klar for friheten

I motsetning til andre dyr ved fødselen, kan ikke ekornunger gjøre noe på egen hånd. De krever intens omsorg de første ukene. Du kan estimere hvor gammel babyekornet er ved å matche utseendet og oppførselen til disse beskrivelsene.

  • Nyfødt til 1 uke: rosa kropp, ingen pels, lukkede øyne, kroppen måler omtrent tre centimeter lang (ikke inkludert halen)
  • 2 uker: pels begynner å utvikle seg på ryggen, men ikke på undersiden, øynene fortsatt lukket
  • 3 uker: de nedre framtenner kommer, øynene fortsatt lukket
  • 4 uker: pelsen vokser på undersiden, øynene åpne
  • 5 uker: øverste framtenner kommer
  • 6 uker: utvikler tenner på baksiden (kinnet), kan sitte på egen hånd og holde mat i labbene foran
  • 7-8 uker: pelsen har vokst fullt ut og blitt mer aktiv
  • 8-12 uker: lærer å klatre, fortsatt mindre enn voksne ekorn, kan løslates utendørs hvis den er frisk

Når du først redder et babyekorn vil et blikk i munnen hjelpe deg å bestemme alder. Hvis babyen ikke har tenner, eller bare de to fremste tennene er til stede, er den veldig ung siden de nedre fortennene er de første som bryter ut, i løpet av tre ukers alder.

De to øverste fortennene er de neste som kommer, mellom 4 og 6 ukers alder, og kinnetennene vises ved omtrent 6 ukers alder.

Fordi et ekorns tenner vokser hele tiden, må bittet være riktig for at tennene slites kontinuerlig. Om en ekornunge faller og skader ansiktet og kjeven må du følge nøye etter å se etter hevelse i ansiktet.

Vær på vakt når du sjekker tennene til babyekornet ditt, for å sikre at tennene vokser rett overfor hverandre og slites jevnt. Du kan roe ned hovne tannkjøtt ved å rengjøre rundt tennene etter hver fôring, ved hjelp av en Q-tips dyppet i lunken saltløsning. Hvis hevelsen utgjør en risiko for å forårsake feilstilling av tennene, må du kontakte veterinær.

Gutt eller jente?

Bilde til venstre viser en jente, med kjønnsorganet nær halen. Guttens penis er ca midt på magen.