Les dette

Er det virkelig en morløs unge?

Når folk finner ekornunger, enten det er med åpne øyne eller så små at de ikke har åpnet øynene så er gjerne årsaken en av følgene:

Vi ønsker at ekornungen skal få vokse opp med sin mor, forutsatt at den ikke er skadet!

Det første scenariet betyr at ungene er foreldreløse og i umiddelbar, ofte desperat behov for hjelp. Unger som ikke har åpnet øynene vil være dehydrert og sulte, vanligvis etter å ha ventet på moren sin i en dag eller mer før de åler seg ut av reiret. Litt eldre unger med øynene åpne nærmer seg og følger gjerne etter mennesker, til og med klatrer opp et buksebein. Ekornbabyer er avhengige av moren sin i lang tid, og avvenner gradvis etter omtrent 8 uker og blir liggende hos mor til 12 ukers alder. Så en bustede liten 6 uker gammel, ekornunge, med åpne øyne, selv om den er mobil, er fremdeles helt avhengig av mor eller en fostermor.

I det andre og tredje scenario, (men bare noen ganger fjerde og femte) kan de unge fortsatt gjenforenes med moren sin, så lenge de ikke blir skadet (med mindre skaden er overfladisk). Én ting å merke seg er at unger som har åpnet øynene og har vært i frykt- og flukt-modus i kun noen timer, i stedet for dager og mamma fremdeles er i nærheten, kan være mer på vakt enn i det første scenariet, og det er lite sannsynlig at den oppsøker folk, fordi de ikke er helt desperate enda.

Årsaken til at det fjerde og femte scenariet bare sporadisk fører til et gjensyn med moren er at rovdyr ofte blir tiltrukket av ubevoktede reir med ekornunger, der moren allerede har forsvunnet, eller rovdyret selv har forårsaket en skade. En skadet ekornunge skal ikke returnereres til sin mor.

Merk at ekorn som er tatt av katt stort sett ser helt fine ut, men oftest har store indre skader og det eneste humane er avliving.

Sjekk for skader

På et trygt sted, med godt lys - i for eksempel et lite vaskerom, pakker du babyen ut og sjekker den for skader. Det er nyttig å ha noen flere rene hvite kluter eller bommulspads. Vask med varmt vann og sjekk om du kan se noe blod, samt for å rense vekk skitt. 

På dette stadiet er det viktig at det er en voksen som vurderer ekornet, i et stille rom uten barn eller kjæledyr er til stede. 

Vaskekluten skal vris ut i lunkent vann og deretter klappe forsiktig på hele ekornet, men spesielt på magen og tissen til ungen for å etterligne at moren slikker babyen ren . 

Forsøk å bruke en lett klut som de som brukes til menneskebabyer, slik at du kan føler huden gjennom kluten. Jobb sakte og ta deg god tid, så vil det roe babyen og gjøre undersøkelsen enklere.

Brudd?

Når det gjelder skader å se etter: Fall kan føre til ødelagte ben og skader på hode eller rygg. Veldig unge spedbarn vil være naturlig svake, så det kan være vanskeligere for deg å skjønne at den er skadet, men sjekk at beina holdes i riktig stilling, ikke er vridd eller slapp. Eldre unger med øynene åpne skal bruke alle fire ben, og holde halen opp litt. 

Forsøk å klemme hver pote og halen lett, hvis babyen kan føle berøringen vil den trekke seg unna. 

Ekorn tatt av katter kan ha åpenbare skader og noen ganger bare punkteringssår som er nesten usynlige, og fordi kattens klør og tenner bærer en bakterie som er dødelig for små dyr som ekorn, bør ekornunger settes på kurs antibiotika med en gang om det er håp at den skal klare seg. 

Vi har desverre dårlig erfaring med ekorn tatt av katter, de har gjerne store indre skader, og vi mener det mest humane er en rask avliving hos dyrlege.

En skadet unge er ikke en kandidat å returnere til sin mor - ta den med til veterinær for en vurdering. De har plikt til å bistå skadede ville dyr og det koster ikke deg noen ting, veterinærene får dekket sine kostnader.

Når du rengjør babyen, må du være spesielt oppmerksom på ansiktet og sjekke tørket blod i nesen og munnen for å sikre at den lett kan puste. 

Ungen trenger varme

Bruk en myk klut for å hente ungen. Pakk den inn tett inn i kluten, tett, hodet og alt, og la den roe seg ned og bli varm ved å holde den i hendene. Du vil ha den helt oppvarmet, til din egen kroppstemperatur. Ekornmoren ser ikke ut til å ta til seg en baby  hvis kroppstemperaturen ikke er normal. Babyene skal ikke ha noe å spise om de er nedkjølt, vent med dette frem til kroppstemp er normal.

Babyene avkjøles raskt når de mister den isolerende beskyttelsen av reiret. Det gjelder  spesielt for vårkullene når temperaturen utenfor kan være ganske kald.

Hvis det er mer enn en baby, eller det er veldig kaldt, må du legge dem i en liten boks med flere lag med myke kluter eller hamsterull, mens de varmes opp. Pass på at du bruker kluter uten snorer, hemper eller annet som ungene kan bli kvalt av.

Sett de på et varmt sted eller bruk varmelampe om du har. Du kan også fylle en engangshanske eller flaske med kroppsvarmt vann, men pass på når den begynner å kjøle seg ned at du tar den bort.

Forsikre deg om at det er nok plass i boksen til at de kan vrikke bort fra varmekilden, eller til den delen av boksen som ikke er varme. Dekk dem helt til med myke kluter. Lukk boksen, siden små babyer kan kravle seg ut, men sørg for god tilgang til luft. Plasser esken på et varmt, mørkt og rolig sted, og sjekk dem ofte, inntil de har fått opp kroppsvarmen, ca hvert 10. eller 15. minutt.

Tisse-hjelp

Vær også oppmerksom på underlivet - prøv å se om babyen tisser når den forsiktig stimuleres med den myke, varme kluten eller en Q-spiss eller bommulspad, og merk fargen på urinen. På gutta stimuleres penis - en liten nubbe omtrent 1 cm over anus, mer på magen; på jentene stimulerer den lille knollen veldig nær anus. Stimuler et helt minutt eller to ved å bruke lette fjærete streker, eller til den gjør fra seg. Pass på at dette ikke gjøres for hardt og lenge slik at den blir sår.

Ungen er helt avhengig av dette for å klare å gjøre fra seg, så ritualet med å klappe forsiktig rundt magen må gjøres etter hver mating.

Hvis en hannekorn ikke begynner å urinere minst en liten mengde i løpet av et par minutter, må du se etter en hovnet penis. Babyekorn suger på en hvilken som helst brystvorteaktig knopp og det kan noen ganger føre til at en brors penis svulmer og får stivnet spytt og melk. Hvis dette er tilfelle, fukt penis i varmt vann for å myke opp det som har stivnet. Du kan deretter tørke av  med vaskekluten og la se om den får tisset.

Hvis babyen har vært alene i en lang periode, kan urinen være mer brun enn klar, noe som viser graden av dehydrering.

Fjern parasitter

Fjern eventuelle ytre parasitter du ser (lopper, flått), og eventuelle flueegg, bruk gjerne en myk tannbørste. Flueegg er hvite flekker som vil feste seg til pelsen eller inni og rundt sår, øyne, ører, nese, munn eller kjønnsorganer - klekket egg er bittesmå hvitaktige larver. Hvis det er mange slike parasitter, er det en god indikasjon at moren har savnet i flere dager - og i så fall må du bade babyen forsiktig i  varmt vann med litt utvannet oppvaskmiddel for å bli kvitt parasittene. En gammel tannbørste vil hjelpe deg med å løsne klebrig flueegg. Tørr og varm babyen grundig etter badet.

Pippette kjøpes på apoteket

Sprøyter kjøpes på apoteket

Rehydrering

Alltid korrekt kroppstemp før rehydrering!                                                                                                                            Rehydrering er ofte viktigere enn mat i løpet av den første omsorgsdagen. Du kan koke opp- 1 dl vann, 1 spiseskje sukker og 1 knivsodd salt og mate det til ekornet med en sprøyte. Gem pulver er mer effektiv enn vannblandingen, så hvis du har det hjemme, bruk det. 

En fôringssprøyte uten nål, men en åpen, kjegleformet topp. Det brukes ofte til å administrere orale flytende medisiner til dyr. Du kan dyppe toppen i væsken, trekke tilbake i stemplet for å fylle sprøyten og deretter trykke stemplet sakte for å dryppe litt inn i ekornets munn. 

For å hjelpe ekornet med å drikke, plasser den oppreist i sittende eller i stilling eller som om den sto på bakbenene. Du kan gjøre dette ved å montere et teppe eller et håndkle rundt det eller holde det i hånden. Du vil ikke gi den væske som ligger på ryggen, da den kan drukne og kveles. Hvis babyekornet er spesielt vinglete, kan det hende du må holde den for å holde den i ro. Det kan også være nyttig å bruke bomullshansker når jeg håndterer ekornet og for å unngå å vaske dem med mindre de blir tilsmusset med mat. Hanskene vil absorbere ekornets duft og hjelpe den til å føle seg trygg og rolig.

Administrer væsken sakte. Et ekorn som drikker for fort kan få væske i lungene og kveles,  samt få væske i nesegangene. Hvis væsken begynner å komme ut av nesen, snur du den opp ned og lar væsken renne helt ut gjennom nesen i stedet for å strømme ned i lungene.

Du vil gjerne gå sakte med det første, da babyekornet kan være for svakt til å svelge mye om gangen. Det kan også være for lite til å drikke veldig mye under ett møte, så fortsett å tilby væsken omtrent hver halve time. Etter hver drikkeperiode eller minst en gang i timen, stimulerer ekornens kjønnsorganer på nytt. Når urinen virker lys gul eller klar, kan du gå videre til mer næringsrik mat.

Rengjør babyens ansikt og nakke med en våt, varm klut etter hver drikkeperiode, da salt og sukkervann kan etterlate en klissete rester.

Gjenforening med ekornmamma

Ekornungen skal IKKE gjenforenes med mamma hvis den:

Hvis du tror moren fremdeles er i nærheten, og du forsøke å gi  unge tilbake til henne, vær  tålmodig og årvåken. Plasser dem så nært der du fant dem eller hvor du vet at reiret skal være. Moren vil ikke se etter dem noe annet sted. Følg nøye med fra avstand. Ikke dekk dem til, eller legg dem i en åpen kasse. De må legges slik at hun kan se dem. 

Her har vi kun et kort tidsrom å handle på, ellers blir ungene for kalde. Bruk gjerne en ullue og legg den på en varmeflaske. Varmeflasken må fylles opp på nytt etter noe tid. Husk at moren ikke vil hente kalde unger, da hun nok anser at håpet er ute for ungen. Om moren kommer og sjekker, kan det være at hun må ordne nytt rede og blir borte i  lang tid før hun kan hente dem. Hun kan også bare være engstelig, forsiktig og redd. Hun kan plukke opp og flytte bare en baby av gangen, så noen ganger vil prosessen ta tid. Ikke la dem være uovervåket eller ute etter mørke, siden ekorn bare er aktiv i dagslys. De vil dessuten være sårbare for rovdyr, spesielt etter mørke. Hvis moren har tatt en eller flere av babyene, ta med resten hjem når det mørkner. Pass på de over natten, og prøv igjen tidlig neste morgen. Du kan prøve en tredje dag også, men etter det er det lite sannsynlig at moren fortsatt er i området.

Er det flere søsken som trenger hjelp?

Hvis du finner at ett ekorn er foreldreløst, kan det ha søsken som også trenger hjelp, så fortsett å sjekke området ofte, i en uke eller mer. Sommeren 2019 fikk ett kontor i Bærum besøk av en og en unge, gjennom en hel uke. 

Vær forsiktig med å "skape" foreldreløse ekornbarn 

Før du griper inn etter en av de overnevnte scenarioene må du observere en stund for å se om ekornmammaen er i nærheten. De aller minste har ikke lang tid på seg før de blir for kalde og dør.

Vær også oppmerksom på at du ikke selv forårsaker scenario to og ødelegger et rede på eiendommen din.

Ekorn velger varme beskyttede steder å ha unge sine, noen ganger i og rundt boligene våre. Babyekorn blir ofte "gjort" foreldreløse når huseiere rydder i takrenna eller gjør vedlikehold på taket, eller leier inn firmaer som driver med skadedyrbekjempelse for å fjerne moren. 

Den beste løsningen for alle er å la ekornmoren være "fredet" i en periode på noen uker - hun vil selv flytte ungene sine når de blir mobile og begynner å dra ut av redet. 

På det tidspunktet er det trygt å  gjøre reparasjoner slik at situasjonen ikke gjentar seg. 

Dersom du har funnet veldig små babyer, med snau eller ingen pels og lukkede øyne, og redet  er blitt ødelagt eller moren ikke kommer frem til dem, kan det hende at hun ikke har muligheten til å flytte ungene andre steder. 

Hun har kanskje ikke et annet reirsted som er trygt og varmt nok til å holde liv i de skjøre ungene sine. Har du kommet i skade for å blokkere ekornmammas tilgang til rede, må du så snart som mulig og så skånsomt som mulig gjenopprette tilkomstveien, i håp om at moren vil kunne fortsette å ta seg av ungene. Eldre, bevegelige og fullt utstyrte unger er mer hardføre, og det er mer sannsynlig at moren har et alternativ reirsted som vil være tilstrekkelig for dem i en nødsituasjon - og hun vil ofte velge å flytte eldre babyer.

MERK: Hvis moren fortsatt er der, vil hun ta tilbake ungene sine, gitt at hun har muligheten, selv om du har berørt dem. Hun vil hente dem, en om gangen, og føre dem i sikkerhet, forutsatt at hun har et trygt og varmt nok rede å flytte dem til.

Å være redd for mennesker er en til dels instinkt, delvis lært oppførsel for ekorn. Babyekorn som kan gå, men er alene, vil ofte overvinne frykten og henvende seg til mennesker. De er kjent for å følge etter folk eller klatre opp en persons ben. Det er et interessant, utrolig hjertevarmende fenomen, men det viser også hvor desperat ungen er. Hvis de er villige til å henvende seg til deg for mulig hjelp, har de tilsynelatende vært alene en god stund. Selv om den er seks uker gammel, er en ekornunge avhengig av moren til den er omtrent 12 uker gammel.


Dersom ekornungen trenger å bli i fosterhjem, ta kontakt med oss for veiledning!

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Når en ekornunge mister moren sin, er den i desperat trøbbel. Den beste sjansen for å overleve vil være at en redningsmann som deg finner noen med erfaring som kan hjelpe ekornet tilbake til naturen, når den er stor nok til å klare seg selv. Ekornhjelpens fosterhjem er frivillige som får veiledning og som oppsøker veterinær om ekornet trenger hjelp.  Vi som veileder fosterhjemmene våre har lang erfaring og viltrehabiliteringskurs fra utlandet.

Ekorn er sosiale dyr og egner seg absolutt ikke som kjæledyr, det er i tillegg ikke lov til å ha ville dyr som kjæledyr. Siden ekorn er sosiale dyr bør de ikke oppdras alene, men aller helst være sammen med andre på sin egen alder. Er aldersforskjellen for stor kan det fort bli for røft for de minste. 

Vi har fosterhjem i store deler av landet, men det kan ta timer å få på plass noen som kan bistå deg.