Omsorg og mating

Hva skal jeg mate med?

Ekorn tåler ikke laktose like godt som oss og skal derfor ikke ha kumelk eller morsmelkerstatning for mennesker. De får da lett mageproblemer, med kolikk og diaré, gjerne med døden til følge. 

I tillegg er det kun 4-6% fett i kumelk, mens ekorn trenger 30-40 % fettinnhold.

Det er avgjørende for DEG å kontrollere væskestrømmen, og med de små flaskene for hund og katt kommer det rett og slett for mye melk ut. Flaskene ser kanskje riktig ut for oss, men er ubrukelige til å mate babyekorn. Bruk en pipette eller vanlig sprøyte (uten nål)  i stedet, og øv deg med den ved å uttrykke væske i en kopp for å se hvordan det føles å kontrollere flyten. Til å begynne med er det best å starte med en veldig liten 1ml eller 3ml fóringssprøyte. Du finner disse på  apoteket - be om o-ringsprøyter da disse glir best og varer kan brukes mange ganger. Kjøp noen få 10ml sprøyter med o-ring til senere, når både du og ekornet er mer erfarne.

For de første fóringene når babyen er svekket eller desperat sulten, kan det være vanskelig å etablere et jevnt, forsiktig fóringsregime. Babyen kan kave og vil suge melken for raskt (risikere å inhalere væske i lungene, noe som må unngås), eller ganske svakt og trenger deg til å sakte dryppe små mengder rehydrreringsvæske i munnen.

Avlange smokker til 1 ml sprøyter

Vi anbefaler på det sterkeste å benytte dere av smokkene fra Miracle Nipples, de har passe store hull og alle ekornene suger godt på de.

PetAg lager “lange” fórings-smokk som fungerer veldig bra for fóring av ekorn. De passer til de små flaskene, se bilde under, men bruk dem i stedet til å sette den på enden av en sprøyte med 1ml eller 3ml. Du finner dem i noen dyrebutikker eller bestiller på nett. Disse smokkene ser lange ut, men babyekornet vil suge det meste av det langstrakte spissen inn i munnen. Sett smokken opp mot ganen slik at tungen har plass til å bevege seg. De første matingene må du nok oppmuntre babyen til å ta smokken inn i munnen, men de fleste lærer raskt, og suger godt av dem.

Merk at smokkene kommer tette - uten hull. Lag et veldig lite hull. Stikk smokken med en nål, og kok den og avkjøl den med nålen fremdeles i. Hvis det resulterende hullet er for lite, gjør dette igjen med en større nål eller tannpirker. Hvis hullet er litt stort, vil det krympe litt hvis du legger den kort tid i kokende vann. 

Målet er at væskestrømmen skal være treg og naturlig, og å forhindre at babyekornet suger væsker for fort. Øv deg på det ved å uttrykke væsken i en kopp før du prøver å mate babyen. Et hull som er bra for rehydreringsløsning, må kanskje være litt større for melkeerstatningen, siden den er tykkere. 

Sprøyter kjøpes på apoteket

Pippette kjøpes på apoteket

Morsmelkerstatning

PetAg lager en morsmelkerstatning for valper kalt Esbilac, som er tilgjengelig på lokale veterinærklinikker eller dyrebutikker. Noen butikker kan ha en annen type morsmelkerstatning som kan brukes dersom du ikke kan få Esbilac. Morsmelkerstatning basert på geitemelk er også med hell brukt, og er avklart med norske veterinærer. Pass på at morsmelkerstatningen du kjøper har de samme ingrediensene som Esbilac. Kjøp det pulveriserte produktet i stedet for væsken, og hold det nedkjølt etter åpning.

Bruk aldri morsmelkerstatning for mennesker, kumelk, soyamelk eller de fleste andre kjæledyrprodukter, da de ikke er egnet og sannsynligvis vil føre til alvorlig diaré / dehydrering, underernæring eller død for babyen, og mye hjertesorg for deg. 

Livet til babyekornet ditt avhenger av at du får riktig morsmelkerstatning - hvis du får feil erstatning, vil både babyen og du utvilsomt lide. 

Gradvis introduksjon av morsmelkerstatning, etter rehydrering: Etter at babyen har hatt flere matinger av rehydreringsvæske, (se punktet om rehydrering under Førstehjelp) introduserer du morsmelkerstatning gradvis ved å bruke følgende 4 trinn:

En enkel måte å gjøre dette på er å trekke opp en sprøyte med morsmelkerstatning  i et krus (i henhold til instruksjonene), deretter trekke opp tre sprøyter med GEM blanding  i kruset. Bland og fór deretter med den oppvarmet løsningen i henhold til de 4 punktene. 

Noen dyrerehabilitatorer anbefaler å bruke vanlig vann i stedet for GEM blandingen for å fortynne formelen i denne 4-trinns metoden. 

Viktige blandeinstruksjoner for Esbilac: PetAg endret produksjonsprosessen for Esbilac for noen år siden, noe som resulterte i et pulver som ikke løses like lett opp - pulverpartiklene har tilsynelatende et hardt "skall". Så det er viktig å følge disse blandingsanvisningene nøye. Melkepulveret må være oppløst for at babyekornet skal kunne fordøye det. 

Morsmelkerstatning bør holdes litt varmere enn kroppstemperatur under hele fôringen, siden den avkjøles raskt når den er trukket inn i sprøyten. Noen babyekorn er veldig følsomme og vil nekte å ta den hvis temperaturen ikke er riktig. Morsmelkerstatning i et kaffekrus kan settes i en større beholder med varmt vann for å holde det varmt under fóringsøkten. Legg en liten klut over koppen som holder formelen slik at den holder seg varm. 

Om du av en eller annen årsak må bytte merke på morsmelkerstatning, følger du samme fremgangsmåte som 4-punkts metoden beskrevet over.

Fox Valley Animal Nutrition lager morsmelkerstatning spesielt for ville foreldreløse dyr, inkludert babyekorn. Hvis du skal ta vare på ungene mer enn noen få dager, kan du bestille denne morsmelkerstatning, da babyekorn definitivt vil ha godt av det. 

De har to Fox Valley-morsmelkerstatninger for babyekorn: 32/40 (for øynene lukkede foreldreløse) og 20/50 (for eldre foreldreløse ekorn med øynene åpne). Noen bestiller begge deler, mens andre bruker   32/40 for alle babyekorn frem til de blir avvent til fast føde.

Hvor mye og hvor ofte?

Øynene har ikke åpnet seg:

Øynene har åpnet seg

Om du har flere ekornunger samtidig og  alle ser like ut, kan det være vanskelig for deg å følge med på hvem som er hvem når du mater dem. En løsning er å trimme pelsen på haletuppen i ulike mønster for å kunne skille dem.

Veie babyekornet slik at du vet hvor mye morsmelkerstatning ekornet skal ha. Om ungen får for lite kan den slite med å overleve, men det er like skadelig å fóre for mye. Overfóring kan føre til en rekke problemer, inkludert fordøyelsesproblemer, diaré, oppblåsthet og i noen tilfeller død. Å måle mengden morsmelkerstatning babyekornet ditt skal ha ved hver fôring, vil også gi deg innsikt i om det går bra eller ikke. Hvis appetitten er dårlig, eller den tydeligvis vil ha mye mer enn du beregner den burde ha, kan du ta den til en veterinær for en vurdering eller kontakte oss. Hvis du holder oversikt over vektøkningen i løpet av ukene med morsmelkerstatning, kan du føle deg trygg på at den legger på seg og har en god utvikling.

En god tommelfingerregel er  

For å beregne antall ml morsmelkerstatning per fóring, multipliser ganske enkelt vekten med 0,05 for å få 5%, og med 0,07 for å få 7%.

Eksempel: Ekornet veier 77 gram. 

77 gram x 0,05 = 3,85 ml. Du kan varme opp 5 ml og regne med at noe søles bort.

Når fóringen er godt etablert og babyekornet ditt har det bra, spesielt etter at det har åpnet øynene, vil den kanskje ha mer morsmelkerstatning enn 5% -regelen tilsier, så du kan være litt fleksibel på det tidspunktet - og øke til 7%. Det er tryggere å være underfóret enn overfóret. Etter en fóring skal ekornungen være komfortabel, med en liten, myk mage, ikke en hard eller oppblåst mage. Overspising er vanligvis ikke et stort problemet med sunne ekorn som har funnet seg godt til rette. 

Likevel de er alle individer, og det er absolutt unntak fra dette, så med tanke på problemene overfóring kan føre til, er det alltid best å fortsette å måle morsmelkerstatning ved hver fóring. 

Rolige oase

Som nevnt over, velg et stille rom uten forstyrrelser når du skal mate ungen. Hold babyekornet i stående stilling (ikke på ryggen) pakket inn tett og godt i en myk klut eller et håndkle, og dekke øynene. Å holde babyen pakket inn i et håndkle gir deg ikke bare mer kontroll når du mater, men ekornet vil føle seg tryggere, omtrent som å amme fra mamma i et stille, mørkt reir. Når babyen har blitt vant til denne metoden, vil den være mindre engstelig og distrahert av syn og lyder når den blir eldre og er vanskeligere å håndtere når den blir matet. La den skyve mot eller holde enden av sprøyten med forpote.

Lukt er ekstremt viktig for ekorn, og deres egen duft er betryggende for dem, så bruk gjerne det samme håndkleet til å holde rundt dem når du mater. Men vask det med jevne mellomrom pga avføring og matsøl.

Forsikre deg om at rommet du mater i er sikkert, i tilfelle en baby kommer bort fra deg under fóring.

En sulten babyekorn kan suge veldig raskt og ta for mye mat hvis du ikke er har kontroll. Hvis dette skjer, vil det boble melk ut av nesa. Stopp umiddelbart matingen, senk babyens hode slik at melken renner ut av nesen, og tørk overflødig melk forsiktig fra nesen. Gjenta dette i omtrent 5 minutter eller til nesen er klar og ekornet puster normalt. 

Merk at dersom melken kommer i lungene, kan det føre til umiddelbar død eller lungebetennelse på lengre sikt. Derfor er det så viktig for deg å kontrollere væskestrømmen til babyen. Det er også årsaken til at det er lurt å bruke de minste sprøytene. Muligheten for å få mye væske i lungene er mindre med 1ml eller 3ml sprøyte enn en stor 10ml. 

Ta deg god tid og jobb sakte, og se nøye på både ekornet og sprøyten. Hvis det kommer luftbobler i sprøyten, er det en indikasjon på at babyen suger væske raskere enn du trykker ned sprøytestempelet. Hvis det går bra med babyen og den vil ha melken litt raskere, kan du prøve å tilpasse hvor fort du trykker, eventuelt bytte til en større sprøyte, men hvis det bobler melk fra nesa, stopper du å mate og fjerne luften fra sprøyten før du fortsetter. Om ekornungen fortsetter å suge for sterkt, kan du prøve å holde sprøytestempelet litt tilbake i stedet for å trykke på det. Du bør også tilpasse en ny lang smokk på sprøyten - en med et mindre hull.

Noen babyekorn går inn i en slags "ammende transe" når de er innstilt på å suge og tungen ser ut til å feste seg til ganen  - de ser ut som om de gaper, med munnen vid åpen - men vil fortsette å svelge dråpene med melk du fortsetter å gi fra sprøyten. Du kan stoppe et minutt og vaske ansiktet før du begynner å mate igjen.

Etter hver fóring må du rengjøreansikt, nakke og under haken grundig med en lunken vaskeklut. Melken tørker som lim og blir hard, noe som lugger og er ubehagelig. I naturen slikker ekornmamma ungene sine rene  mange ganger for dagen.

Om ekornet spiser for lite, sjekk følgende

Før logg over spising og vekt

Det er viktig å holde styr på hvor mye de spiser og legger på seg.

Nedenfor er et eksempel på skjema som kan brukes for å føre opp hvor mye ekornet spiser per måltid, samt vekt.

Du kan åpne skjemaet i egen fane og trykke på fil og lagre en kopi i Google, eller laste ned som excel.

Slett dataene i kolonne a-e, de ligger her som eksempler.


Ekorn spise- og vekstkurve offentlig

Magemassasje og dohjelp

Etter hver fóring er det kritisk viktig at magen og kjønnsorganet masseres for at de skal klare å gå på do. 

De tisser kanskje litt på egenhånd, men dette kan ganske enkelt være overløp fra en overfylt blære. Hvis de ikke blir stimulert kan blæren sprekke. Inne i reiret sitt tisser de ikke på egenhånd, ekornmor slikker bort urinen og holder dermed reiret rent. For å stimulere et babyekorn holder du det over en ett tørkepapir og dypper en Q-tips eller bomull i varmt vann og deretter med fjærlette bevegelser stryker over kjønnsorganet slik at babyen tisser og / eller bæsjer. 

På gutta stimuleres penis - en liten nubbe omtrent 1 cm over anus, mer på magen; på jentene stimulerer den lille knollen veldig nær anus. Stimuler et helt minutt eller to ved å bruke lette fjærlette bevegelser, eller til den gjør fra seg. Pass på at dette ikke gjøres for hardt og lenge slik at den blir sår.

 Når ekornet begynner å tisse, ikke stopp med å stryke før det er helt ferdig ellers vil den stoppe uten å tømme blæren.

Når den har blitt stor nok til å sitte selv, klarer den seg som regel selv, men følg godt med. Avføringen skal være fast. 

Den første avføringen du ser fra en reddet foreldreløs unge vil vanligvis være mørk i fargen, men når babyen fordøyer morsmelkerstaningen, bør avføringen være små faste sennepsfargede pellets. Overfóring kan føre til at avføringen er klebrig og blekere i fargen. Hvis babyen har løs avføring eller diaré, spe ut morsmelkerstatningen med  vann i noen få fôringer, og prøv å mate mindre mengder oftere. Jobb opp igjen til riktig blandingsforhold etter hvert som avføringen normaliseres. 

Overmating og annen fordøyelsesproblem kan også føre til oppblåsthet. Oppblåsthet kan noen ganger lettes ved å massere magen mens du holder ekornunge med magen nedsenket i varmt vann. Noen ganger vil noen få dråper avføringsmykner Dufolac hjelpe. Ikke mat med morsmelkerstatning hvis den er oppblåst, tilby Gem i stedet, og hvis dette ikke løser problemet i løpet av en dag, må du ta ekornungen til en veterinær for hjelp. Fordøyelsesproblemer er ofte et fóringsproblem (feil eller for mye morsmelkerstatning, eller du har startet å mate ekornungen med morsmelkerstatning før babyen er fullstendig rehydrert, men noen ganger skyldes det tarmparasitter eller en infeksjon, og veterinæren din vil kunne behandle det.

Fast føde

Ekorn trenger et balansert kosthold som inneholder protein, fett, vitaminer og mineraler, inkludert mye kalsium. Mat ekorn med rekke matvarer fra hver kategori i de angitte mengdene. Merk: Mengden er for et 450 gram ekorn, og bør justeres etter behov avhengig av ekorns vekt. For ekorn som er eldre, overvektige eller mindre aktive, bør du begrense matvarer som inneholder mye sukker, stivelse eller fett.

Mat som vanligvis må unngås

Tørrfór og godbiter til andre dyr samt frøblandinger.

Stivelsesholdig mat: pasta, brød, korn, frø, ris.

Sukkerholdig mat: godteri, salt kjeks, tørket frukt, bananchips, brus, fruktjuice, søtet yoghurt, granola, søtet frokostblanding.

Uønskemat: pommes frites, potetgull, kringler, kjeks, sjokolade, alt som er saltet.

Belgfrukter: bønner, erter og soyabønner; bortsett fra grønne bønner og sukkeerter i belg.

Kunstige søtstoffer og aspartam.

* Noe høyere i sukker / stivelse

** Fettfattig; også skinnet og steinen er giftige

Ekorn egner seg ikke som kjæledyr

Tenk fremover og fokuser på det faktum at den lille ekornungen du har reddet i løpet av et par måneder må tilbakeføres til den store verden. Ekorn egner seg ikke som kjæledyr. Når de ikke lenger er babyer, er de ekstremt aktive og uavhengige. Og ja, hvis deres naturlige uavhengighet blir hindret, vil de bite hånden som mater dem. Bruk noen minutter på å se akrobatikken til ekornene i nabolaget, og tenk på hvor usigelig trist alternativet med et liv i et bur eller et hus er. 

Det er forøvrig forbudt ved norsk lov å holde ville dyr som kjæledyr.


Å oppdra ekorn

På den annen side vil en enkelt foreldreløse ekornunger knytte seg til deg. Ekornets psykologiske velvære avhenger av trygghet den vil få fra din omsorg. Dermed må du håndtere, kose og leke med det, for å stimulere det, samtidig som du sørger for at ikke hele nabolaget og familien kommer for å se på det lille ekornet. Samhandling med andre mennesker enn deg bør være minimal - det ideelle er at bare en til to personer håndterer det. 

Gi den leker i buret for å stimulere til lek. Papegøyeleker kan henges i buret, eller menneskelige babyrangler og små utstoppede leker er bra, eller lag dine egne leker ved hjelp av tykt tau, kongler, små grener, bark, kalksteinbiter, tomme toalettpapirruller osv.

Med unntak av de gangene du må håndtere ekornet, må ekornet være trygt lukket i et bur, i et stille rom utenfor menneskelig aktivitet. Ikke behandle det som et kjæledyr, i den forstand at det blir vant til fri løping inne i huset, eller tilvenning til arter det bør frykte (for eksempel katter og hunder), siden dette vil øke sannsynligheten for at det vil komme i alvorlige problemer med andre mennesker eller kjæledyr når den er løslatt. Den lærer seg jo heller ikke å være redd for rovdyrene som finnes ute i naturen når den får omgås hunder eller katter.

Tenk også på at ekornet skal tilbakeføres til naturen og skal under ingen omstendigheter omgås husets kjæledyr. Du skal heller ikke tilbringe all tid med ekornet, som om det skulle bli boende hos deg.

Vi har opplevd hjem hvor ekorn  har skadet seg alvorlig ved å falle ned bak møbler og fått brudd i kjeven. Det er dessuten et problem ved utslipp om ekornet har levd så tett på menneskene at den ikke vil løpe avgårde, når de skal settes ut i naturen

Vokse opp sammen med andre ekorn

Hvis ingen søsken blir funnet, må du prøve å finne en ekornekompis til den. Vennligst gjør alt for at den ikke vokser opp alene. Unge ekorn aksepterer lett andre ekornunger, selv om deres aldre ikke samsvarer nøyaktig. Ekornunger oppvokst med andre ekorn knytter seg til hverandre, lærer av hverandre og stoler på hverandre for varme, lek og kameratskap, ikke bare mens de bor i fosterhjem, men også etter løslatelse. 

Vennligst forstå at det er veldig viktig for ekornens rette sosialisering og utslipp i naturen at den blir oppdratt med andre ekorn. Den må lære seg den sosiale "etiketten", "språket" for å være et ekorn. En ekornunge som er oppvokst alene uten andre har en sterkt redusert sjanse for å klare seg selv. 

Vokse opp alene

Hvis det viser seg umulig å finne en kompis, må du gjøre alt for å oppdra det enslige ekornet slik at den beholder en sunn frykt for hunder og katter og andre mennesker. Når den løslates, vil selve livet avhenge av en slik naturlig frykt. 

Vi har spilt ekornenes egne varslingslyder for de vi har hatt, når naboens hund for eksempel har bjeffet, slik at den lærer seg å være på vakt.